Onigiri
Onigiri är inte en form av sushi utan ett slags risboll (gjord på vitt ris utan sushi-su dvs. vinägerblandning), i rund eller trekantig form, ofta med fyllning i mitten och inslagen i nori (japanskt rostat sjögräs-papper). Fyllningen består traditionellt av något salt, då salt har konserverande egenskaper, men idag kan man också få en mängd mindre traditionella fyllningar såsom ebi/chicken-mayo (räka eller kyckling & majonäs). Ibland är riset blandat med ex. wakame (sjögräs) eller goma (sesamfrö) istället.
Min första måltid i Tokyo, goma-onigiri (dvs. onigiri med sesamfrö)
Onigiri finns också ofta att köpa i bl.a Hong Kong, Kina och Korea. En onigiri från en vanlig combini kostar normalt 8-15 kr. Detta är något av det ätbara som jag saknar mest från Japan, så enkelt, gott och alltid tillgängligt. Jag har inte än gjort onigiri själv, men ska ge mig på ett försök snarast.