Chirashizushi
I förrgår gjorde jag chirashizushi till middag. Chirazishushi (översatt typ: spridd/strödd sushi) innehåller sashimi eller grönsaker som "strös" på sushiris.
Jag toppade riset med edamame (färska sojabönor), strimlad gurka, tamago (japansk 'omelett') och räkor (tigerräkor/jätteräkor, vad de nu kallas).
Tamago (tamago yaki): vispa ihop ägg (2 st.) och grädde (1 msk.). Smält sedan lite smör i en stekpanna och stek omelettsmeten på låg värme- den ska stelna med inte få färg! Rulla /vik sedan omeletten och tryck lite så att den håller ihop. Det går bra att låta den 'sätta sig' ett tag (ex. gör dagen innan, om du vill ha riktigt fin form som håller ihop).- egentligen ska tamago göras i en speciell, rektangulär stekpanna 'makiyakinabe', men jag äger ingen sådan (ännu)-
Edit: Tamago yaki (jap: 'stekt/tillagat/grillat ägg') görs ofta med lite fler ingredienser, och i en 'makiyakinabe'. Då min variant är lite förenklad kallar jag den helt enkelt tamago.
Edamame: Det går bra att använda sojabönor i skal eller skalade, men jag tycker att de i skal smakar bäst och dessutom kräver de mindre koktid. Koka i så fall upp vatten och häll över bönskidorna, låt stå 3-5 min och sprita sedan bönorna. (Används skalade krävs ofta lite längre koktid, salta också vattnet lite.)
Räkor: Jag använde frysta, färdigkokta "sushiräkor" dvs. räkor som rensats, och sedan ångkokats i "utsträckt läge" så att räkorna inte är "hoprullade" utan platta. Dessa tinade jag bara i mikron (defrost-läge).
Jag toppade allt med lite vita och svarta sesamfrön, några 'strimlor' nori (sjögräs) och hade wasabi och soya (japansk!) till. Supergott! Och enkelt.
Edit: Tamago yaki (jap: 'stekt/tillagat/grillat ägg') görs ofta med lite fler ingredienser, och i en 'makiyakinabe'. Då min variant är lite förenklad kallar jag den helt enkelt tamago.
Edamame: Det går bra att använda sojabönor i skal eller skalade, men jag tycker att de i skal smakar bäst och dessutom kräver de mindre koktid. Koka i så fall upp vatten och häll över bönskidorna, låt stå 3-5 min och sprita sedan bönorna. (Används skalade krävs ofta lite längre koktid, salta också vattnet lite.)
Räkor: Jag använde frysta, färdigkokta "sushiräkor" dvs. räkor som rensats, och sedan ångkokats i "utsträckt läge" så att räkorna inte är "hoprullade" utan platta. Dessa tinade jag bara i mikron (defrost-läge).
Jag toppade allt med lite vita och svarta sesamfrön, några 'strimlor' nori (sjögräs) och hade wasabi och soya (japansk!) till. Supergott! Och enkelt.