Japansk nudelsoppa
I fredags bjöd Kai på japansk nudelsoppa, som var riktigt god. Så jag tänkte dela med mig av receptet.
Japansk nudelsoppa- ramen kommer ursprungligen från Kina, och görs traditionellt på kinesiska nudlar. I Japan kan man få ramen på fyra olika typer av buljonger- Shio (salt), Tonkotsu (fläskkötts-ben), Shoyu (soya) och Miso. (det finns fler variationer, men dessa är de vanliga)
Nudelsoppan toppas ofta med fläskkött och lite grönsaker.
Kais nudelsoppa var inte riktigt en 'äkta' ramen, men den var god ändå!
Japansk nudelsoppa- ramen kommer ursprungligen från Kina, och görs traditionellt på kinesiska nudlar. I Japan kan man få ramen på fyra olika typer av buljonger- Shio (salt), Tonkotsu (fläskkötts-ben), Shoyu (soya) och Miso. (det finns fler variationer, men dessa är de vanliga)
Nudelsoppan toppas ofta med fläskkött och lite grönsaker.
Kais nudelsoppa var inte riktigt en 'äkta' ramen, men den var god ändå!
Kai's vegetariska nudelsoppa (ger 4 portioner, men vi åt två var!)
Buljong:
Stek salladslök (1½ dl hackad), färsk ingefära (1½ cm) i lite olja, tillsätt vatten (ca 2 L), svampbuljong (2 tärningar), grönsaksbuljong (2 tärningar), miso-pasta (2 msk), salt (om det behövs) och lite peppar. Låt buljongen sjuda i 20 min.
Stek ostronskivling (ca 1 dl skivad/grovt hackad)- det går bra med annan svamp, men ostronskivling rekommenderas- och tillsätt i buljongen. Sjud i ytterligare 10 min.
Nudlar/grönsaker:
Koka vetenudlar (ex. 'vanliga' äggnudlar)- jag fick risnudlar (pg.a gluten), och häll av. Woka vitkål (ca 3 dl strimlad) -gärna färsk för fin, grön färg- och tillsätt böngroddar (1-2 dl från burk, större mängd om färska används).
Servering:
Tillsätt grönsakerna i buljongen, lägg nudlarna i varsin skål och häll över buljong med grönsaker. Klart!
Buljong:
Stek salladslök (1½ dl hackad), färsk ingefära (1½ cm) i lite olja, tillsätt vatten (ca 2 L), svampbuljong (2 tärningar), grönsaksbuljong (2 tärningar), miso-pasta (2 msk), salt (om det behövs) och lite peppar. Låt buljongen sjuda i 20 min.
Stek ostronskivling (ca 1 dl skivad/grovt hackad)- det går bra med annan svamp, men ostronskivling rekommenderas- och tillsätt i buljongen. Sjud i ytterligare 10 min.
Nudlar/grönsaker:
Koka vetenudlar (ex. 'vanliga' äggnudlar)- jag fick risnudlar (pg.a gluten), och häll av. Woka vitkål (ca 3 dl strimlad) -gärna färsk för fin, grön färg- och tillsätt böngroddar (1-2 dl från burk, större mängd om färska används).
Servering:
Tillsätt grönsakerna i buljongen, lägg nudlarna i varsin skål och häll över buljong med grönsaker. Klart!
いただきます (itadakimasu)