Donburi
För ett tag sedan gjorde jag vegetarisk donburi till lunch. Donburi 丼 (kallas också don) betyder ungefär skål, och är ett övergripande begrepp för olika risrätter med topping som sjudits tillsammans i buljong/sås.
Aubergine-donburi ('nasudon', nasu なす = aubergine) med tamagoyaki, picklad gurka och 'corn bata'
Det finns en mängd olika donburi och 'tillagnings-såsen' varierar beroende på vilka ingrediens som tillagas, aktuell säsong och var i Japan man befinner sig. Några vanliga exempel på donburi:
Japanskt ris är grunden i alla dessa donburi, det är toppingen som skiljer.
Katsudon: - toppas med tonkatsu (panerad fläskkotlett), ägg och lök
Tekkadon: - toppas med tunna skivor av rå tonfisk
Tekkadon: - toppas med tunna skivor av rå tonfisk
Negitorodon: - toppas med hackad rå tonfisk och vårlök ('negi')
Unadon: - toppas med unagi kabayaki (grillad ål)
Oyakodon: - toppas med kyckling, ägg och lök (betyder ungefär 'förälder-och-barndonburi')
Tendon: - toppas med tempura-friterad räka
Unadon: - toppas med unagi kabayaki (grillad ål)
Oyakodon: - toppas med kyckling, ägg och lök (betyder ungefär 'förälder-och-barndonburi')
Tendon: - toppas med tempura-friterad räka
Tamagodon: - toppas med äggröra blandad med donburisås
Gyūdon: - toppas med tunt skivat nötkött och lök
Tyvärr är ju flera av dessa rätter inte glutenfria men jag har själv provat gyūdon, tekkadon och negitorodon. Min favorit är tekkadon, men jag älskar ju rå tonfisk! Gyūdon kan också vara väldigt gott, men är lite mäktigare och lite av höstmat tycker jag.