Första klippningen i Japan

För drygt en vecka sen tog jag äntligen tag i mitt hår och gick till frisören (har tänkt på det sen i oktober!). Jag är inte så rädd när det kommer till mitt hår och har klippt mig från riktigt långt till kort bob flera gånger (har fått försäkra frisörer om att jag verkligen vill - "hur känns det? är du säker?"). Men jag har dragit mig lite för att klippa mig här i och med språkbarriären, det faktum att japanskt hår är väldigt olikt europeiskt hår och att jag hört en del hemska historier om missnöjda icke-japaner. 
 
 
Men efter att jag funderat och precis hittat en frisör med engelskspråkig personal, så frågade jag en bekant som nyligen klippt sig och hon tog med mig till sin frisör istället. Eftersom att jag fick sällskap av henne dit så hade jag ju en tolk som kunde hjälpa till när min japanska inte räckte till. Frisörerna var väldigt intresserade och frågade en massa om Sverige och hur det funkar hos frisörer där, om många färgar håret och så fick jag höra att min naturligt bruna hårfärg var "sugoi kirei" (superfin!). De kallade färgen  för "milk tea"- hur fint?! *tar varje komplimang jag kan få*
 
Jag förstod det mesta av vad min frisör frågade mig, men det blir ju mycket specifika ord som jag inte lärt mig än. Det är (enligt min vän) brukligt att ta med en bild som referens, vilket ju underlättar mycket. Nu känner jag mig dock så pass bekväm att jag skulle kunna gå hit igen på egen hand utan att ora mig.
 
 
Så. Himla. Nöjd!
 
Något som verkar vanligt här är att man i princip klipper allt när håret är torrt och sedan tvättar efteråt, klipper lite extra och sen stylar. Att gå på salong i Japan är en härlig upplevelse, och jag ångrar lite att det tog mig så lång tid att våga mig dit. Även på billigare ställen är servicen och omhändertagandet superbra, man får något varm/kallt att dricka, huvudmassage och det är väldigt lyhörd och omtänksam personal. (Jag diskuterade detta med min vän efteråt och berättade att den typen av frisörer oftast är relativt dyra i Sverige, och då sa hon "that's just Japanese style hair salon"). 
 
 
Min frisör fotade både innan och efter och sa att hade jag haft lite längre hår hade jag kunnat donera det för att låta det användas till peruker. Tydligen var mitt hår väldigt lätt (tillskillnad från japanskt hår), hon skrattade och pratade om det när hon skulle borsta bort allt avklippt hår på golvet. ;)
 
Jag betalade ¥4400 (idag ca 370:-), vilket jag tycker var riktigt prisvärt! Det var inget fancy ställe utan mysigt och inbjudande, och superbra frisör. För liknande upplevelse i Helsingborg (ok, stället jag gick till där hade massagestolar under hårtvätt och lite längre massage, men kortare tid/kund) betalade jag 650-700:-. Hit kommer jag absolut gå igen! 
 
Lånade dessa från min frisörs instagram
 
Vad tycker ni om min nya frisyr? Och skulle ni vilja/våga klippa er i Japan ?
 
- translation -
Last week I cut my hair in Japan for the first time. It was a really nice experience and I'm super happy with the result and the cost. The Japanese was a bit difficult to understand, but its usual to show a picture of your desired style which makes things easier.  
 
Web Analytics