Miyamatsuri - Japansk festival!

För en månad sen var det forfarande superhet sommarvärme varje dag i Japan, och det var stor festival (matsuri på japanska) här i Utsunomiya. Furusato Miya Matsuri är en relativt ny festival som anordnas av Utsunomiya stad varje år i början av augusti i samband med högtiden obon, i år var det den 42:a festival i ordningen. (Det finns ockå en äldre festival som är mycket mindre, men som vi också råkade hamna på lite tidigare i somras). 
 
 
Även om festivalen är ganska ny så är det ett traditionellt firande med Mikoshi (bärbara helgedomar) som bärs runt, odori-dans (traditionell dans ofta med solfjädrar) och akrobatik. Festivalen är välkänd och den största i norra Kantoområdet vilket gör att det kommer besökare från hela regionen som är med och firar under två dagar.   
 
 
I Japan är det ok att dricka medhavd alkohol ute på gatan och i offentliga sammanhang, och förutom alla festivalstånd så hade många combinis (convenience stores) flyttat ut små bord och istråg fyllda med drickor som de sålde. Vi tog en tur runt i centrum för att kolla in de olika evenemangen och blev snabbt sugna på att gå tillbaka hem och byta om till yukata (sommar-kimono).
 
 
Först tog vi dock varsin sommardrink och kollade in alla finklädda japaner. Efter relativt snabb hemfärd och ombyte tog vi oss tillbaka, men det gick inte så snabbt att gå i yukata och Kai hade dessutom traditionella skor (zori).
 
 
Här är vi! Vi stannade till på en bro på vägen för att ta några foton. Jag kände mig både fånig och fin i min yukata, men kände att man ju måste passa på! Vi blev faktiskt tillfrågade om att bli fotade ett antal gånger under festivalen så lite fina var vi nog. (>__<)y Vad tycker ni?
 
 
Vi kom tillbaka efter ombytet lagom till att Utsunomiyas storgata började fyllas av människor och firandet var i full gång. Trummor och musik, överallt! 
 
 
Vi spenderade hela eftermiddagen och kvällen med att kolla på lite parader och speciellt när olika grannskap bar runt på sin lokala mikoshi (bärbar helgedom). Jag träffade ett par av mina elever och så fick vi umgås ett tag med en av Kais kompisar och hans familj. 
 
 
Vi fick det förklarat för oss att alla dessa små lokala helgedomar "tillhör" den stora helgedomen i Utsunomiya: Futarasan-jinja och att de bar runt på dem för att hälsa på sin moderhelgedom. Typ. Det är i alla fall ett typiskt inslag under en matsuri och oftast har bärarna på sig traditionell happi (festivaljacka) med stadsdelens namn eller emblem och olika typer av pannband.
 
 
Beroende på mikoshins storlek och vikt är det ofta 2-6 träpålar fastsatta under som bärarna använder för att lyfta. På en del matsuri är det vanligt att barn eller unga tjejer sitter eller står uppe på pålarna och hejar på. Det såg riktigt tungt ut för vissa, men väldigt kul! Det är också visselpipor, musik och hejarop i en härlig blandning.
 
 
Vi avslutade första kvällen på en izakaya (japansk pub) och när vi vandrade hem hade de redan hunnit städa upp inför dag två.
 
 
Dag två tog jag på mig min yukata direkt, Kai var nöjd och tog sin jinbei (traditionell sommardräkt) istället. Dagens första event var odori- japansk traditionell dans! Det började med att storgatan fylldes med små barn som dansade med sina olika dagis och förskolegrupper. 
 
 
Efter en kort paus var det dags för "riktig" odori. Det var över 1000 personer från olika företag och föreningar som dansade iklädda yukata. Väldigt spännande att se! Låten de dansade till (som tydligen alltid används, och som nämnde Utsunomiya) gick på repeat och vi lärde oss snabbt delar av texten. 
 
 
Här kommer "vår" bank dansandes. Kul grej!
 
 
Efter dansen var det dags för mikoshi-parad igen. Vi stod mitt ute i gatan framför Utsunomiyas största helgedom och hejade och tittade på alla förbipassernade "lag". Vissa mikoshis bars av enbart kvinnor vilket jag gillade. 
 
 
När de kom fram till Futarasan-jinja (den stora helgedomen) tog bärarna sats och sprang uppför den långa stentrappan! Vi blev helt ställda, mikoshi verkade ju vara väldigt tunga och jobbiga att bära! 
 
 
För att inte missa något av firandet åt vi lite sen middag på en trottoar. Med ett par sommardrinkar innanför västen (ok, yukatan) är våra japanskakunskaper helt ok och vi pratade med lite olika festivalbesökare som var mycket intresserade av oss utlänningar. 
 
 
Vid kl 21 var firandet över och vi tog oss hem igen. Trötta och väldigt nöjda efter två dagars matsuri-firande i sommarhetta. Hoppas att vi får uppleva Miyamatsuri igen! 
 
- translation -
Miyamatsuri festivities in Utsunomiya this past summer. Lots of mikoshi and traditional odori dancing! 
 
Web Analytics