Asiatisk svamp

För några dagar sedan gjorde jag en väldigt god svamprätt på ostronskivling, som passar utmärkt som del i en asiatisk måltid. Som ni kanske märkt så gör vi ofta flera små rätter när vi äter japanskt eller kinesiskt, vilket är lite av det traditionella sättet man ofta äter på i Asien Istället för en stor wok där man blandar allt så serveras rätterna för sig, gärna på gemensamma fat där man plockar vad man vill ha.
Egentligen behövs inget recept för denna rätt, men vill ändå tipsa eftersom det blev så gott! Jag har nog aldrig ätit just ostronskivling såhär, och det var stor skillnad i smak mot exempelvis champinjon.
Wokad/stekt ostronskivling med asiatska smaker, 2 port (sidorätt)
Ostronskivling (går att byta mot annan svamp, men det blir inte samma smak)
Vitlök
Salladslök
Soja (japansk)
ev. sake eller sesamolja

Riv isär ostronskivling (2-3 nävar) och skär salladslök (2 st) i skivor. Hacka vitlök (1 klyfta). Stek eller woka sedan svampen i lite olja (inte olivolja, använd en neutral olja till asiatisk mat) och när den börjat att mjukna tillsätt vitlöken. Stek tills svampen är genomstekt och har lite stekyta, tillsätt då salladslöken, japansk soja (ca 1 msk) och ev lite sake (1 msk) eller sesamolja (1 tsk). Låt smaksättningen koka in i svampen under någon minut. Klart!

Servera som sidorätt. Jag brukar oftast servera olika (2-4) smårätter med ris och misosoppa. Det går ju självklart att göra detta till en enskild rätt också genom att öka på mängderna.

- Ostronskivling, ägg med tomat, tofu med paprika -
För fler av mina recept kolla in RECEPT-kategorin!