Kallbryggt te - coldbrew
Nu börjar det bli varmt här i Japan, och de varma handdukarna och det varma teet man bjuds på när man slår sig ner på restauranger har bytts ut mot kalla versioner. Också på tebutiker bjuds man på kallt te och förra sommaren var första gången jag förstod att de oftast brygger teet kallt, inte kyler varmbryggt te.
Efter lite frågor och tips köpte jag mig en kallbyggskanna (egentligen inte en nödvändighet) och några teer som jag provsmakat kalla. Sen bryggde vi och njöt av kallt, ljusgrönt te hela sommaren. Så här gör du:

Det är nästan barnsligt enkelt, men kräver lite förberedelser. Teet "bryggs" på 4-10 timmar i kylskåpet, men enklast är att låta det stå över natten. Jag använder min "kallbryggare" vilket bara är en glasflaska med ett tesilslock i plast, här är en annan sort som finns att få tag på i Sverige, men det går såklart bra med en vanlig flaska eller kanna.
Till 1 liter vatten använder jag 5-10 gram te (ca 2 matskedar beroende på sort), så mycket att det täcker botten på min kanna. Häll på kallt vatten och ställ in i kylskåpet över natten. Ibland snurrar jag lite på kannan för att få bladen att veckla ut sig.


Kallbryggt te smakar mycket fylligare och sötare, oftast helt utan de beska tonerna som annars kan störa smaken. De smaksatta gröna teerna jag provat innan smakar helt annorlunda, och mycket mer som de doftar, när man brygger på kallt vatten. Jag brygger grönt eller oolong-te, men det ska funka fint även med svart te. Är man lat går det bra att brygga "vanliga" tepåsar på samma sätt.
När teet är färdigt har det en fin grön färg (om man använt grönt te) och smakar ljuvligt.

Jag brukar låta tebladen vara kvar i kannan, tills jag druckit upp teet, men det går att sila bort dem direkt. Vissa teer kan bli väl starka/nästan beska om man låter bladen ligga kvar i teet för länge. Förvara teet i kylskåp.
- translation -
Cold brew tea for the hot summer days here in Japan. Super simple to make. Just let 5-10 grams of tea (green and oolong is my favorite but black is also ok) steep in cold water in the fridge for 4-10 hours or over night. Serve!