Vegetarisk bibimbap

Igår var jag sugen på allt och inget till lunch, så efter lite funderande och rotande i vårt yttepyttelilla kylskåp bestämde jag mig för att göra lite av varje. Jag hade en burk med kokt ris så det fick bli en förenklad version av koreansk bibimbap, med det jag hade hemma. Superenkelt, ganska snabbt och jättegott! Här kommer receptet:
 
 
Jag utgick lite från ett recept från en av mina favorit-youtubers Jenny Mustard, men modifierade det för att passa mina smaklökar och mitt kylskåps innehåll. Skippar du ägget blir bibimbap'en dessutom helt vegansk
 
Vegetarisk (förenklad) bibimbap, 1 port.
 
Kokt ris (helst japanskt rundkornigt)
Färsk spenat
Gurka
Paprika
Ägg
Sparris
Avokado
Salladslök
 
Annat som är gott att ha i är exempelvis blancherade färska böngroddar, rå eller tillagad morot, tofu, stekt svamp m.m.
 
Sesamfrön
Sesamolja
Chilipaste (helst koreansk gochujang, men funkar med exempelvis sambal oelek eller liknande)
Vitlök
Risvinäger
Salt
 
 
- Skölj och blanchera (snabbkoka och kyl sedan) ca 100g spenat, krama ur vattnet och skär sedan i mindre bitar. Smaksätt med lite hackad vitlök, salt och sesamfröolja.  
- Strimla 1/4 gurka och 1/3 paprika och smaksätt med lite salt och ca 2 msk risvinäger.  
- Skär och blanchera 1-2 gröna sparrisar.
- Löskoka ett ägg (eller uteslut för helt vegansk bibimbap).
- Skär 1/2 avokado i mindre bitar.  
- Skiva ca 1/2 salladslök.  
 
Placera ca 2 dl kokt ris i botten på en skål och fyll på med de förberedda grönsakerna. Tillsätt 1-3 msk chilipasta och 1 msk rostade sesamfrön. Klart!
 
 
Servera och blanda riset med chilipastan, lök, äggula. Eller gå all in och blanda ihop allt skålen till en enda röra (kanske inte så snyggt men gott). Ät! 
 
Fler recept hittar du här
 
- translation -
My simplified version of vegetarian bibimbap. 
 
Web Analytics