Vegetarisk omurice

Idag lagade jag omurice (omuraisu) eller "japansk omelett med ris". Det är en typisk japansk "hemmarätt" som man också kan hitta på traditionella japanska restauranger. Jag utgick från ett standardrecept. Vanligtvis är det kyckling i det stekta riset, men jag gjorde en vegetarisk variant. Det funkar fint att göra omurice på överblivet ris, eller så kokar man nytt.
Här har ni receptet!
Här har ni receptet!

Vegetarisk omurice, (2 port).
Kokt ris (helst japanskt rundkornigt)
Morot
Svamp (champinjoner, vildsvamp eller nån trevlig asiatisk svamp)
Gröna ärtor (frysta)
Lök (gul eller salladslök)
Ketchup
Ägg
Mjölk (eller grädde)
ev. barbecue-sås

Hacka ½ liten lök (eller 1 salladslök). Grovhacka 1 liten morot och skär ca 1 dl svamp i liknande bitar. Tina 1 dl ärtor. Stek lök, morot och svamp tills allt blivit mjukt. Tillsätt ärtor och 3-4 msk. ketchup och blanda. Smaka av med salt och peppar och tillsätt ca 2 dl av det kokta riset, blanda igen och smaka av.
Blanda 3 ägg och 2 ½ msk. mjölk eller grädde och stek häften av äggmixen på låg värme (!). Omeletten ska inte få färg, bara stelna. Stek resten av mixen, så det blir 2 omeletter (för 2 personer).
Lägg sedan några skedar av risblandningen på varje omelett och vik ihop omeletten över riset. Vänd på det hela och servera på en tallrik med omeletten upp (ok, detta är lite krångligt att få till. Övning ger färdighet!) Ringla över lite mer ketchup eller barbecue-sås, om du gillar det. Klart!

Som sagt, övning ger färdighet. Jag måste nog öva lite mer :)
Riset i en omurice kan såklart blandas med annat. Kyckling, majs, bönor, etc om man så vill. Det är en bra rest-rätt om man har överblivet ris och lite grönsakssnuttar.
- translation -
A quick and easy recipe for a vegetarian omurice, japanese omelet rice.