Izakaya night
Igår hade jag och Kai izakaya night hemma. En izakaya är en japansk typ av restaurang/pub som serverar alkohol och mat (allt från enkla snacks till mer seriösa hopkok beroende på ställe). Många 'izakayor' erbjuder så kallad nomihoudai ('all-you-can-drink') och/eller tabehoudai ('all-you-can-eat') där gästerna får äta och dricka så mycket de orkar under en viss tid (ofta omkring 2 timmar). Både dryck och mat är billigare än mat på krogen här hemma och till skillnad från i Sverige är det inte ovanligt att man går ut och käkar, på izakaya, flera gånger i veckan.
Izakaya-kulturen och -maten är nog något av det som vi saknar mest från Japan.
Izakaya-kulturen och -maten är nog något av det som vi saknar mest från Japan.
Kai m.f. på izakaya med nomihoudai, Tokyo, Januari 2010 (första gången vi provade edamame.. tror jag)
Tillbaka till igår, vi gjorde lite smårätter izakaya-style. Bland annat corn bata (corn butter, dvs. majs med smör), kappamaki (makizushi med gurka), glutenfri vegetarisk tempura (med en grymt god dippsås!), poteto sarada (japansk potatis sallad), wokade böngroddar, edamame m.m. Det var jättegott! Till vår stora lycka hade vi dessutom lite umeshu kvar.
Nästa gång bjuder vi nog över lite folk, men det var perfekt att prova 'konceptet' bara vi två. Oh, det var SÅ gott!